[RISALAH E-SPORT DAN HUKUMNYA]

0

PENDAHULUAN

     Dalam kehidupan seharian, pelbagai aktiviti yang boleh kita lakukan. Aktiviti-aktiviti yang kita lakukan menjadi corak kehidupan seseorang. Ini bermakna setiap aktiviti seseorang mampu memberi kesan yang mendalam dalam kehidupan mereka. Sekiranya seseorang itu hanya menghabiskan masanya dengan perkara-perkara yang tidak bermanfaat, dia sangatlah rugi. Namun jika sebaliknya, dia merupakan seorang yang bijak dalam menguruskan masa.

     Pada masa yang serba moden ini, ramai daripada kita gemar menghabiskan masa seharian pada permainan. Menurut kamus Dewan Bahasa dan Pustaka, permainan merujuk kepada apa-apa yang digunakan untuk bermain. Dewan Bahasa dan Pustaka juga mendefinisikan permainan sebagai perbuatan atau hal bermain sesuatu. Secara umumya, permainan mengalami perubahan dari semasa ke semasa. Perubahan ini disebabkan oleh kemajuan dunia daripada pelbagai aspek terutamanya teknologi. Di Malaysia, permainan diklasifikasikan kepada dua iaitu permainan moden dan permainan tradisional. Permainan tradisional merujuk kepada permainan budaya yang sudah diamalkan oleh sesuatu masyarakat untuk satu tempoh yang tertentu. Ini bermakna permainan tradisional telah diamalkan secara turun-temurun. Antara permainan tradisional yang biasa dimainkan adalah wau, gasing dan dam. Walaupun permainan tradisional ini sudah lapuk ditelan zaman, namun masih ada sesetengah golongan yang masih bermain dengan permainan ini. Seterusnya, permainan moden. Permainan moden ialah permainan yang berasaskan kepada penggunaan teknologi. Sebagai contohnya, play station atau permainan atas talian.

       Kini, pemainan atas talian menjadi satu budaya masyarakat pada masa ini. Permainan atas talian ini adalah permainan yang dimainkan secara langsung menggunakan Internet. Memandangkan pada masa ini penggunaan telefon pintar menjadi satu kewajipan bagi setiap orang, maka lebih ramai masyarakat dapat mengakses permainan ini menggunakan telefon mereka. Mereka boleh mengakseskan permainan ini secara mudah melalui Google Play dan Play Store bagi telefon pintar jenis Android manakala Apple Store bagi telefon pintar jenis Apple. Permainan atas talian ini juga boleh diakses pada laman sesawang dan dimainkan secara langsung.

     Kebelakangan ini, e-sport menjadi satu budaya dalam kalangan generasi muda. E-sport ini juga dikenali sebagai olahraga elektronik. Permainan elektronik merupakan satu istilah permainan video yang dimainkan secara berkumpulan. Permainan ini bukan sahaja boleh dimainkan oleh pemain professional bahkan pemain amatur juga boleh sertai. Antara contoh e-sport adalah The International Dota Championships, Mobil LegendLeague of Legends World Championships, Battle.net World Championship Series, Evolution Championship Series dan Intel Extreme Masters. Kesemua e-sport ini boleh ditayangkan secara langsung. Kebiasaannya permainan ini dijalankan secara pertandingan di mana hadiah berupa wang tunai disediakan.

    Hakikatnya, e-sport ini telah lama wujud di dunia namun permainan ini semakin terkenal dan gemar dimainkan dalam kalangan pemuda ketika awal 2010.

KEBURUKAN

 1. Menjejaskan kesihatan

   Duduk dalam jangka masa yang lama boleh menyebabkan obesiti, salur darah tersumbat danpenguasaan kemahiran motor serta kognitif pemain akan menjadi lemah. Pemain juga lebih kerap mengadu bahawa mereka menghadapi keletihan mata (eye fatigue), sakit di leher dan belakang berbanding sakit di pergelangan tangan dan tangan.

Figure 11. Pain & injuries esport professional reported, adopted from DiFrancisco-Donoghue et al. (2019).

    Pada tahun 2014, seorang wanita berusia 27 tahun telah dilaporkan mati mengejut selepas bermain permainan video tanpa henti selama 10 jam.

Manakala pada tahun 2015, remaja lelaki berusia 17 tahun telah dihantar ke wad kecemasan dan meninggal di hospital selepas terjatuh koma ketika bermain permainan video. Dia dilaporkan bermain permainan tersebut hampir 22 hari tanpa henti dan hanya berhenti bermain untuk makan dan tidur.

   Bermain dalam tempoh masa yang lama boleh membutakan mata. Sebuah laporan dari media di China mendedahkan seorang wanita yang berusia 21 tahun telah buta sebelah mata kanannya akibat bermain permainan video King of Glory sepanjang hari. Doktor mendiagnosis wanita ini menghidap central retinal artery occulusion.  Ia adalah keadaan strok mata yang mampu menyebabkan pesakit buta secara kekal.

 • Kesihatan mental terganggu

   Dalam kemaskini WHO terkini dalam Klafikasi Penyakit Kebangasaan (ICD) menerusi drafnya yang          ke -11, ketagihan permainan video telah termasuk dalam kategori mental, tingkah laku atau neurodevelopmental (dikenali sebagai gangguan perkembangan). Menurut laporan agensi berita China, Xinhua cara untuk mengenalpasti dan mendiagnos ketagihan sesuatu permainan video, seseorang itu sukar atau gagal mengawal sifatnya ke atas permainan tersebut.

 • Menyebakan ketagihan

    Menurut Perunding Kesihatan Mental Pusat Pakar Psikologi Jiwadamai, Aiman Amri, peningkatan pemain permainan video ini dilihat serius kerana ketagihan kepada permainan video mungkin sama seperti ketagihan dadah. Ketagihan ini dikenali sebagai Gaming Disorder dapat membuatkan mereka tidak lagi menjalankan aktiviti seharian dengan normal. Sebagai contoh, pelajar yang ketagihan tidak dapat menyiapkan tugasan mereka sebaiknya dan mengabaikan tanggungjawab-tanggungjawab lain.

   Menurut pendapat lain, kawasan otak yang dipanggil ventral striatum merembeskan bahan kimia yang membuat seseorang rasa tenang apabila melakukan sesuatu unutuk memastikan kemandiriannya bertahan seperti makan. Tapi pada orang yang mempunyai ketagihan, bahagian otak mereka menjadi lebih aktif kepada rangsangan yang tidak perlu seperti kokain dan alcohol (St. John, 2002).

 • Mendorong keganasan

   Kebanyakan permainan video ialah permainan yang mempunyai unsur keganasan dan seterusnya boleh mendorong pemain kepada keganasan dan menjadi lebih agresif (St. John, 2002). Kajian daripada penyelidik dari Fakulti Perubatan Universiti Indiana menyatakan bahawa permainan video yang ganas boleh menyebabkan aktiviti otak kanan (frontal lobe brain) terganggu. Otak kanan berfungsi untuk mengawal emosi dan fungsi kognitif.

   Menurut kajian yang dijalankan di Univesiti Iowa, kanak-kanak yang bermain permainan yang ganas dalam jangka masa yang lebih panjang akan menunjukkan kelakuan agresif yang lebih berbanding kanak-kanak yang bermain permainan video dalam masa jangka masa yang lebih pendek.

 • Masyarakat kurang berkomunikasi antara satu sama lain.

   Pemain akan kekurangan minat untuk berinteraksi antara satu sama lain kerana mereka lebih gemar mengasingkan diri untuk bermain permainan video. Mereka yang lebih gemar mengasingkan diri akan menyebabkan mereka menghadapi kerisauan terhadap kemahiran social (social skill anxiety) .

HUKUM BERMAIN

     Islam adalah agama yang sesuai dengan fitrah. Fitrah manusia memerlukan hiburan dalam kehidupan. Hiburan ialah sesuatu yang boleh menggembirakan hati, merehatkan minda, menyenangkan jiwa dan menyedapkan pendengaran. Pendek kata, apa-apa perkara dan tindakan yang boleh menimbulkan perasaan suka, gembira, seronok dan tenang, ia merupakan suatu hiburan. Islam tidak menyekat umatnya mencari hiburan selagi mana tidak keluar daripada batas syarak dan tidak lalai daripada melaksanakan perintah agama. Kesederhanaan sangat penting dalam usaha mencari hiburan. Allah SWT menjadikan kehidupan dunia penuh dengan keseronokan, permainan dan kelalaian. Semua itu adalah untuk menguji siapakah dalam kalangan hamba-Nya yang paling baik amalan dan paling bersyukur kepada-Nya.

   Dalam satu hadis yang diriwayatkan oleh Imam Bukhari, ada menceritakan tentang kisah Ummu Mukminin, Aisyah binti Abu Bakar berhibur dengan mendengar lagu yang dinyanyikan oleh biduanita daripada wanita Ansar. Rasulullah SAW membiarkan Aisyah r.a. mendengar lagu tersebut hinggalah Aisyah r.a. sendiri merasa cukup dan berlalu dari situ.

     Rasulullah SAW juga berhibur melalui sukan lumba lari bersama isterinya. Namun begitu Rasulullah SAW mengakui solat merupakan kerehatan dan hiburan sebenar baginda. Ini menunjukkan baginda meraikan hiburan yang berbentuk sederhana walaupun solat merupakan keutamaan dan hiburan yang paling menyeronokkan baginda. Saidina Ali bin Abi Talib r.a. juga pernah menyarankan agar hiburkan hati dengan mencari hikmah-hikmah yang menarik kerana hati mudah berasa bosan seperti badan yang keletihan. Oleh sebab itu, kita hendaklah memilih jenis-jenis hiburan yang sesuai dan tidak melalaikan jiwa daripada mengingati Allah SWT.

Hiburan sesuai

     Pilihlah hiburan yang boleh meningkatkan tahap kesihatan dan kecergasan tubuh badan seperti bersukan, bergurau senda yang sederhana, mendengar lagu-lagu yang menaikkan semangat cintakan agama, bangsa dan negara, melihat filem dan drama yang memberi pengajaran dan teladan atau menyanyi lagu-lagu yang meningkatkan iman kepada Allah SWT. Hiburan juga boleh diperoleh melalui aktiviti-aktiviti rekreasi dan lasak seperti berbasikal, berkuda, memanah, bermotosikal, mendaki gunung dan lain-lain. Melancong dan bercuti menikmati permandangan yang indah dan menarik juga antara bentuk hiburan yang memberi ketenangan kepada jiwa. Aktiviti hiburan seumpama itu diterima dalam Islam sebagai amalan yang harus dan digalakkan. Walau bagaimanapun, aspek kesederhanaan sangat ditekankan dalam Islam bagi menjamin kesejahteraan hidup.

Namun demikian, tidak semua hiburan (al-lahwu) mendapatkan tempat dalam agama Islam. Islam hanya membolehkan jenis-jenis hiburan yang di dalamnya terdapat unsur-unsur pendidikan, kesihatan, dan nilai-nilai moral lainnya.

     Yusuf al-Qaradawi dalam bukunya Fiqhu al-Lahwi wa al-Tarwîhi, menyebutkan jenis-jenis hiburan atau permainan yang dilarang dalam agama Islam, iaitu:

 1. Permainan atau hiburan yang mengandung unsur berbahaya, seperti tinju. Hal ini kerana di dalamnya terdapat unsur menyakiti badan sendiri dan orang lain.
 • Permainan atau hiburan yang menampilkan fizikal dan aurat wanita di depan lelaki bukan mahramnya, seperti sukan renang.
 • Permainan atau hiburan yang mengandungi unsur sihir.
 • Permainan atau hiburan yang menyakiti binatang seperti menyabung ayam.
 • Permainan atau hiburan yang mengandung unsur judi.
 • Permainan atau hiburan yang melecehkan dan menghina orang atau kelompok lain.
 • Permainan atau hiburan yang dilakukan secara berlebih-lebihan.

Pandangan Agama Islam

Hukum asal permainan komputer adalah dibenarkan bersesuaian dengan kaedah fikah:

الْأَصْلُ فِي الْأَشْيَاءِ اْلإِبَاحَةُ إِلَّا مَا دَلَّ الدَّلِيْلُ عَلَي تَحْرِيْمِهِ

Artinya: “Hukum asal segala sesuatu adalah mubah, kecuali setelah ada dalil yang mengharamkannya.”

Permainan menjadi haram jika terdapat unsur-unsur haram di dalamnya. Untuk itu, perlu diperhatikan batasan-batasan seperti berikut:

 1.  Memastikan bahawa sistem permainan yang disajikan tidak bertentangan dengan prinsip-prinsip agama Islam seperti akidah, akhlak dan ibadah. Hendaknya permainan tidak bertentangan pula dengan unsur-unsur kebudayaan Islam dan kebudayaan masyarakat setempat. Secara hakikatnya, banyak jenis permainan yang membawa agenda tersembunyi dalam merosakkan moral generasi muda. Kebanyakan pemain akan merasakan setiap permainan mengajarkan patriotisme dan keberanian, tapi sesungguhnya hal tersebut hanyalah sekadar sandiwara. Motivasi utama di sebalik semua itu adalah “pencucian otak” bagi generasi muda.

   Selain itu, harus dipastikan pula bahawa sistem permainan tidak mengandungi unsur-unsur kekerasan, kekejaman dan seksual. Sehingga dalam diri anak-anak tumbuh kecenderungan menjadi pengganas, sikap mudah menyakiti orang lain dan permikiran yang kotor. Permainan juga tidak boleh mengandungi unsur yang mengajarkan kebencian terhadap etnik, bangsa dan kelompok lain. Apalagi kelompok dalam kalangan umat Islam. Kelakangan ini, terdapat banyak kewujudan permainan yang menjadikan usaha untuk menumpaskan gerakan-gerakan pengganas sebagai objektif utama. Harus berwaspada, apakah Islam menjadi objek dalam jenis permainan ini atau tidak.

   Sesungguhnya tidak dapat dinafikan ada pula jenis-jenis permainan yang membawa manfaat, seperti permainan yang digunakan sebagai alat bantuan belajar. Selain itu, ada juga permainan yang dapat digunakan dalam pelatihan perusahaan. Di sebuah stesen televisyen swasta pernah ditayangkan liputan bahwa beberapa perusaahaan di Jakarta melakukan pemilihan atau ujian masuk untuk para pekerja dengan menggunakan sebuah permainan. Gerakan atau tindakan yang dilakukan para peserta saat bermain permainan tersebut dijadikan parameter untuk mengukur keperibadiannya. Permainan-permainan sebegini sesuai untuk digunakan.

 2.  Setiap permainan hendaklah dimainkan pada masa yang sesuai agar tidak berlebihan. Pastikan setiap hiburan itu tidak melalaikan kita daripada tanggungjwab kita. Para ibu bapa hendaknya selalu mengawasi anak-anak mereka ketika bermain agar tidak berlebih-lebihan. Peranan ibu bapa sangatlah besar bermula daripada pemilihan jenis permainan yang baik dan sesuai.

TIADA KOMENTAR

Apa komen anda?